Varg- och zoodebatten är tillbaka

I en mätning från Sifo går sossarna framåt och en del av taktiken för att nå ända fram till seger i valet nästa år är att konkurrera ut centerpartiet i kampen om glesbygdsväljarna. Ett centerparti som enligt Sifos mätning inte skulle få någon plats i riksdagen. Samtidigt har redan både V och SD valt att lägga fokus på just landsbygdsväljarna och landsbygden är i allra högsta grad på modet i svensk politik. För att stärka sin position mot alla dessa konkurrenter går nu Centerns miljöminister Lena Ek ut med ett nytt spännande förslag. Det är dags att skjuta av fler vargar, och med lite kreativitet kan man även få vetenskapliga rön att tala för förslaget. Varg- och zoodebatten är tillbaka i svensk politik och Rikspressen minns hur kampen om var Sveriges viktigaste djurpark ska ligga startade förra gången.

Från början var miljöpartiet centerns huvudsakliga fiende på området och det var mot miljöpartiet som kampen satte igång första omgången i år. I januari menade Annie Lööf att målet för MP var att göra om landsbygden till en djurpark – ett skansen orört av utvecklingen. Under den besvärliga kampen inom partiet, där Lööf fick backa undan och tumma på sina liberala övertygelser, blossade kampen om vargarna upp. Skräcken var ett Sverige där vargar kunde härja fritt, eller ännu värre – som när en varg hamnat på fel sida av viltstängslet på riksväg 66, och bilisterna stannade för att se på, och fotografera, den förvirrade vargen. Rena rama djurparken. Som alla Stockholmare vet är ju Skansen djurparken framför alla, och skansen, menar Annie Lööf, ska ligga i just Stockholm.

Problemet för centern var att EU-kommissionen inte var odelat positiva till deras politik och satte käppar i hjulet för glesbygdens vargfria utveckling. I röran som uppstod gick Naturvårdsverket rakt emot EU-kommissionen och följde istället det politiska trycket. Men de svenska myndigheterna fick kämpa mot domstolarna och politikernas visioner blev sinkade.

När både vänstern och sverigedemokraterna gett sig ut på glesbygdsarenan, och sossarna sedan också beslutat sig för att gå till anfall, så krävdes något extraordinärt. Centern var, trots EU-kommissionens motstånd, ännu inte slaget och man gjorde en taktiskt tolkning av den något otydliga utredningen som Peter Egardt genomfört. Resultatet stämmer inte helt överens med det faktiska forskningsläget som man nu hänvisar till. Med två borgerliga partier vid fyraprocentsspärren och en hel trend i att kämpa om glesbygdens röster så är man tvungna att ta i med hårdhandskarna. Därför är det nu åter dags att skjuta av ett stort antal vargar, menar miljöminister Lena Ek. Det rör sig inte om någon ny politik menar hon – förslaget står på samma grund som den tidigare politiken. Därmed är det viktigaste inte att ha forskningen med sig utan att ha glesbygdsväljarna på sin sida.

Kampen om rovdjur och djurparker har alltså börjat igen. I ena ringhörnan kämpar centern för att överleva som landsbygdsparti, i andra ringhörnan finner vi miljö- och naturvänner som upprörs djupt. Världsnaturfonden gnisslar tänder medan Annie Lööf möjligen tar en promenad till det riktiga skansen, där huvudstadens invånare kan se en glimt av natur. Det är troligt att den spännande kampen kommer fortgå en längre tid, men i slutändan kommer frågan om djurparkerna att avgöras. Vilken är Sveriges djurpark nummer ett? Skansen med sin allsång, landsbygden med sin natur eller kanske Stureplan?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s