”Därför måste de sjukskrivna anses vara lata”

Enligt Björn Johnson har den svenska debatten om sjukförsäkringen varit genomgående ovetenskaplig och politiken baserats på felaktiga antaganden. Men Björn Johnsons resonemang är i sin tur baserat på ett felaktigt antagande – tanken om att politik ska handla om riktiga eller felaktiga beslut. Så är inte fallet. Politik handlar om så mycket annat.

I en debattartikel i DN kritiserar statsvetaren Björn Johnson framför allt borgerliga politiker och debattörer för att inte basera sina resonemang på faktisk statistik. Till skillnad från vad som ofta sägs så ökar inte antalet sjukskrivna människor, istället är det de verkligt långa sjukskrivningarna som blir allt fler. Med hänvisning till sociologen Tor Larsson hävdar Johnson att problemet ligger i havererad rehabilitering.

Det som Björn Johnson påstår kan mycket väl vara sant, det behöver vi inte ifrågasätta. Men frågan är om kritiken mot de borgerliga debattörerna är befogad. Politisk debatt handlar om att skapa mening i livet, och vad kan vara mer meningsfullt än att etablera en gemensam fiende? Vad kan på ett bättre sätt ena det svenska folket än ett problem med klara och tydliga skiljelinjer? Faktum är att vi behöver måla upp bilden av det sjuka Sverige så att vi så mycket bättre kan elda upp varandra i kampen för att göra landet friskt. Huruvida bilden blir rättvis eller inte kan knappast anses vara det viktigaste. Utan skiljelinjen mellan å ena sidan dem som skyller på lättja, och å andra sidan dem som skyller på arbetsmiljö och arbetsgivare kan inte den inspirerande politiska debatten fortgå. Istället börjar vi vända på detaljer, på siffror och statistik, tills vi blir yra i huvudet av alla halvt besvarade frågor. Men Sverige behöver en debatt med fart, som dessutom är underhållande att lyssna på – det krävs för att folk ska engagera sig i politik och demokrati över huvud taget.

Sverige behöver kampen mellan två sidor som anser sig vara goda – vi behöver kampen mot kommunismen. Därmed kan vi inte släppa den retorik som har förgyllt livet för flera generationer uppväxta under det kalla kriget. Den kampen är vår identitet och lycka. Björn Johnson kan kräva hur mycket vetenskaplig korrekthet han vill, men vi vet att de politiska känslorna är långt viktigare för Sverige. Därför måste de sjukskrivna anses vara lata.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s