Så bör Stockholms vårdkaos tacklas

LEDARE. Igår kunde SvD rapportera att de nya reglerna för andrahandsuthyrning hade lett till både fler uthyrda lägenheter och högre hyror i Stockholmsregionen. För den som söker lägenhet är detta förstås både goda och dåliga nyheter på en och samma gång, men för samhället i stort kan det vara första steget till en lösning på det kaos som rått i Stockholms vårdapparat den senaste tiden.

För att tackla den stora bristen på vårdplatser i Stockholm beslutade landstinget att bygga ut Nya Karolinska Sjukhuset i Solna. Men nu rapporterar SVT att kritiken mot utbyggnaden är skarp – ökad smittrisk, dålig arbetsmiljö och undermåliga lokaler för patienterna står på listan över problemen. Det är förstås djupt beklagligt att planerna inte var genomarbetade nog, men man kan också förstå det borgerliga landstingets brådska. Stockholm har en besvärlig situation. Och med tanke på att svenska folket har blivit allt sjukare under de senaste åren så är det en väldigt trängande fråga.

Men nu stiger alltså hyrorna för lägenheter i andrahand, samtidigt som lägenheterna blir fler. Bostadsbristen naggas i kanten, medan den ekonomiska tröskeln för att få en bostad i Stockholm också blir högre. Med tanke på att lågutbildade, och därmed lågavlönade, är mer sjuka än högutbildade, kan en sådan utveckling hjälpa till att på sikt förbättra hälsosituationen i Stockholm. Det är ingen mänsklig rättighet att bo i storstan – kanske är det ändå rimligt att man först påbörjar en ordentlig karriär med stadig lön innan man konkurrerar om de högt eftertraktade lägenheterna.

Men det här är naturligtvis bara början på ett långsiktigt förbättringsarbete. Till exempel har inte den svenska modellen dragit tillräcklig nytta av de möjligheter som marknaden erbjuder vårdsektorn. Filippa Reinfelt påpekade redan i februari att vårdpersonalen på akuten borde avvisa de patienter som inte är tillräckligt sjuka och hänvisa dem till vårdcentralen. Rätt patient på rätt plats – en alltför överdriven folkhemsmodell är inte hållbar och vi behöver andra sätt att organisera vården på. Att få bli ompysslad närhelst man känner för det är inte en fungerande princip ens i ett välfärdssamhälle. Men modellen kan dras mycket längre och anpassas bättre till marknaden. Till exempel kan man dra stor nytta av globalisering och remittera patienter till utländska instanser där vården är långt billigare. Varför inte åka till Kina för sin operation? Där är alla omkostnader lägre och läkarlönerna ingenting mot de svenska. Ett kostnadseffektivt sätt att banta vårdköer, öka antalet vårdplatser och samtidigt få ett par dagars semesterresa på köpet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s