Regeringens taktik för att vinna nästa val

Med ett år kvar till valet vässar den svenska regeringen sina redan inövade tekniker för att kunna sitta kvar ännu en mandatperiod. Informationskontroll, positivt tänkande och förhandling om ansvar är tre av de metoder som har synts som mest tydligt den senaste tiden. Inför nästa val handlar kampanjen allt mindre om innehåll och istället allt mer om form och yta. Något som lovar bidra till en intensiv och spännande valkampanj.

Carl Bildt har sedan länge gjort sig känd för att vara en utrikesminister som inte delar med sig av information i onödan. Men så var ju inte heller offentlighetsprincipen en av de viktigare frågorna för Moderaterna när de senast blev valda. Nyligen har man i M också intensifierat sina försök att få fortsätta hemlighålla vilka som bidragit med pengar till partiet. Precis som så mycket annat i det moderna samhället handlar politiken om informationsflöden. Socialdemokraterna vill dock, med eller utan moderaternas stöd, få igenom den lag som ska tvinga alla till att redovisa sina partibidrag. Här kan vi komma att få se rafflande intriger de kommande månaderna. Ska socialdemokraterna lyckas få igenom den lag som tvingar regeringens största parti att redovisa sina pengar? Eller ska moderaterna lyckas förhala tills det att frågan glöms bort?

Apropå information så har ju även FRA varit i hetluften. Som Rikspressen rapporterat tidigare har regeringen här valt att hålla en positiv ton, där man istället för att konfrontera verkligheten och de rapporter som finns väljer att tro att arbetet på FRA fungerar enligt reglerna. Samma metod har tidigare använts bland annat för att bemöta kritik mot problemen i den svenska skolan och i dagarna även angående ungdomsarbetslösheten. Istället för att svara på journalistens fråga valde arbetsmarknadsministerns pressekreterare att svara på en trevligare fråga som han själv hittat på. Den tråkiga förklaringen att man faktiskt inte satsat så mycket på att motverka ungdomsarbetslöshet kunde på så sätt undvikas och en långt behagligare verklighet trädde fram. En verklighet där man hade gjort en fantastisk satsning. Kanske kommer nyheten om att Sverige är världens femte lyckligaste land hjälpa regeringen på traven. Finns här verkligen något att klaga på? Lyckas man bara sprida leendet så kan man kanske vinna ännu ett val och sitta kvar i Rosenbad.

Men för att möta de mest negativa rösterna har man också spetsat till en annan favoritmetod. I samband med att samarbetet mellan FRA och den amerikanska underrättelsetjänsten NSA offentliggjordes samlade man till ett seminarium om yttrandefrihet på utrikesdepartementet. Istället för att kritiskt granska statens kontroll av medborgarnas kommunikation valde man att diskutera hur det svenska pressetiska systemet inte är tillräckligt strikt juridiskt sett. En mycket spännande och taktisk glidning där man väljer att måla ut pressen som det stora hotet mot integriteten, i just det ögonblick då många kritiserar just statens brott mot integriteten. Att på det sättet förhandla om ansvaret i samhället kan på sikt även bana vägen för spännande skuldbeläggande och smutskastning. Lite mindre torr kostym och lite mer Idol i valkampanjen.

Detta bäddar naturligtvis för en rafflande upplösning nästa år, då inte längre gamla ideologiska floskler om privatisering eller arbete är huvudfrågan i valet. Istället kan det bli informationsflödet och den glada framtoningen i valfrågorna som styr utgången. Allt för en upplevelse där festen och kampen blir viktigare än den tråkiga debatten.

LEX AF DRAAG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s