FRA: Regeringens satsning på positivt tänkande

Det har nu blivit känt att FRA inte följer de regler och föreskrifter som man har för sin spaning och under de senaste åren har man flera gånger fått kritik från tillsynsmyndigheten Siun. Regeringen vill dock undvika att sprida negativa känslor och fokuserar istället på det positiva. Med hjälp av positivt tänkande ska man nu klara av problemen i landets myndigheter.

Till SvD säger Fredrik Reinfeldt att spaningsarbetet som FRA utför, och samarbetet med andra länder, är viktigt för arbetet mot terrorbrott  För att garantera att inte människors integritet kränks finns där ett regelverk att luta sig på.

Även Annie Lööf är nöjd med lagstiftningen. Trots de klagomål som tillsynsmyndigheten har haft genom åren så utgår hon ifrån att reglerna efterlevs och att där inte finns några problem att fokusera på.

Positivt tänkande är en väl beprövad metod inom myndighetsutövning, förklarar Rikspressens politiska analytiker Lex af Draag. Det gäller att inte låta situationer påverka organisationen negativt. Ibland kan annars en ond spiral påbörjas som makthavarna inte alltid har kontroll över.

Inte heller Carl Bildt har några kritiska synpunkter att framföra vid intervjun med SvD och vill, precis som Annie Lööf, vara försiktig med att blanda sig i det ”som faktiskt pågår.” Kraven på tydlighet tar han lätt på eftersom oppositionen själva inte ens reglerade sitt övervakningsarbete med lag.

Vi vet ju att regeringen inte anser att det finns några andra trovärdiga regeringsalternativ än det borgerliga, förklarar Lex af Draag. Därmed kan man se att det inte finns några bättre alternativ. Även om den borgerliga lösningen har nackdelar så får vi lov att nöja oss.

Folkpartiets Allan Widman är på Carl Bildts linje. Han motsätter sig en utredning av hur FRA, på juridiskt tveksamt sätt, lämnar ut information till andra länder. Han pratar inte gärna om luckorna i lagstiftningen som FRA utnyttjat utan föredrar en positiv hållning och säger till SR att lagstiftningen är klar och tydlig.

Här ser vi ett tydligt exempel på en positiv attityd som mycket väl kan smitta av sig på hela landet, förklarar Lex af Draag.

Allan Widmans synsätt skiljer sig en hel del från partikollegan Cecilia Wikström. Hon säger till SvD att om uppgifterna på samarbetet mellan FRA och NSA stämmer så bör regeringen omedelbart utreda saken.

Det är förmodligen den typen av stress som regeringen vill undvika, säger Lex af Draag. Man brukar tänka att det leder till magsår och försämrad folkhälsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s