Uppfostran: experten om strykjärnsmetoden

FAMILJ. Ingen kan ha undgått att höra talas om Lundsberg, skolan vars namn är på allas läppar. Många är dessutom väldigt nyfikna på de pedagogiska metoder som används på denna välkända skola. Vi har pratat med experten som förklarar på vilka sätt du kan ha nytta av strykjärnsmetoden i relationen till ditt eget barn.

Amelia Brodin har arbetat många år med att lära ut bland annat strykjärnsmetoden till föräldrar och kamratuppfostrare. Hon berättar att allt fler fundersamma föräldrar nu har börjat ta kontakt för att få svar på sina frågor.

– En av de vanligaste frågorna jag får är hur tidigt man kan börja med metoden. Svaret beror lite på barnets individuella mognad men i regel kan man öva barnet på strykjärn redan vid en ganska tidig ålder. Sexårsåldern är lagom för många, ungefär till skolstarten med andra ord. Man börjar med ett kallt strykjärn och ökar sedan värmen successivt medan de blir äldre. Finns det syskon har man ett ypperligt tillfälle att låta de äldre syskonen ta ansvar för att fostra de yngre.

Strykjärnsmetoden är känd som en effektiv teknik för att skapa kamratlig sammanhållning och enhet bland barn och ungdomar – något som det annars råder brist på i dagens samhälle. Vissa menar att den här typen av speciella metoder har hjälpt många att nå ledande positioner i samhället. Amelia Brodin berättar att många föräldrar söker upp henne och ger sitt tack när deras barn har blivit vuxna och visat hur välanpassade till samhället de är. Ibland tar även unga vuxna själva kontakt med henne och tackar.

– Det kan vara lite svårt första gången man ser sina två äldre barn sitta på det yngsta och trycka ett glödhett strykjärn mot ryggen eller skinkorna. De flesta föräldrar brukar faktiskt använda öronproppar de första veckorna i programmet. Men sen lär man sig att se det fina istället. Man ser hur de interagerar med varandra på ett helt nytt sätt. Och det ger i de flesta fall god utdelning senare i livet.

När det rör sig om det första eller enda barnet är kan det vara ännu svårare, förklarar Amelia. Då måste man lära sig att brännmärka sitt eget barn, och det är en gräns som är jobbig för många att gå över. Men det finns en välbeprövad metod även här.

– Man kan byta barn med vänner eller bekanta. Så håller man brännmärkningsritualer åt varandras barn. Till en början kan man byta barn en helg och se hur det fungerar, och går det bra så fortsätter man att göra det med jämna mellanrum.

För dem som behöver hitta någon att byta barn med finns det planer på att starta en hemsida där man kan knyta kontakt med andra intresserade föräldrar.

– Det är ju i nuläget en ganska sluten grupp som använder sig av den här pedagogiken. Men vi vill ju sprida det till så många som möjligt. Det är viktigt för demokratin och integrationen om inte annat, att alla oavsett ekonomisk eller kulturell bakgrund ska kunna få ta del av detta. Därför vill vi också starta fler specialiserade friskolor och kanske också konfirmationsläger med samma grundfilosofi.

GÖRAN GLAD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s