Staten behöver större insyn

LEDARE. Pirater och kommunister blir förstås bestörta när en utredning kommer med förslaget att systemoperatörer bör kunna förse polisen med information utan att arbetsgivaren är medveten om det. Men faktum är att Sverige behöver en sådan lag. Trots alla resurser som polisen har fått de senaste åren har prestationen inte ökat och vi får inte glömma en av de viktigaste orsakerna. Det är många som inte samarbetar ordentligt med polisen.

Mycket har gjorts för att krossa den socialdemokratiska hegemonin, men för att det borgerliga Sverige ska kunna lyfta ordentligt krävs att alla drar åt samma håll. Det är tydligt att det enda sättet att garantera detta på är genom lagstiftning. Som Per Gudmundson på SvD har påpekat är den övervakning som har kommit i hetluften igen huvudsakligen ett hjärnspöke hos pirater och kommunister. Det är därför vi behöver lagstifta så att polisen verkligen får ordentlig insyn.

Men det finns ingen anledning att begränsa sig till att lagstifta om datorhallar. Även andra professioner än systemoperatörer bör tvingas avslöja sånt som de vet. Till exempel bör alla former av tystnadsplikter ha dispens vid händelse av husransakan. För att polisens arbete ska bli verkligt effektivt bör vi också stifta lagar som tvingar medborgare att avslöja vad de vet om vänner och till och med familjemedlemmar. Här är det troligt att KD, med sin starka vurm för både prästyrket och familjens helgd, skulle sätta käppar i hjulet, men så är det inte heller säkert att de sitter kvar i riksdagen efter nästa val. En borgerlighet utan KD skulle faktiskt kunna söka stöd hos Sverigedemokraterna för att genomföra den här typen av nyskapande lagar. Att svenska folket vill ha just detta råder det ingen tvekan om, hur ska man annars tolka det förra valresultatet?

Vi står äntligen på en stabil demokratisk grund och har en god relation till de stora västmakterna. Men polisen måste tillåtas säkra den grunden och slå vakt om samhället. Vi lyder alla först och främst under den demokratiska staten, det måste vi komma ihåg. Endast då kan Sverige verkligen liberaliseras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s